Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak probíhá soustředění ZBK Vysočina

Každá akce je zhruba půl roku dopředu oznámena na webu ZBK Vysočina. Snažíme se plán dodržovat, pokud se něco změní, je to místo soustředění a nikoliv datum. V týdnu, který předchází, obdrží všichni členové a čekatelé e-mail s přibližným programem soustředění a očekává se, že nahlásí svou účast.

Ubytování na výcvikovém středisku Obalovna je v pokojích po cca 3 lidech. Podle počtu přihlášených někdy můžeme bydlet po jednom, jindy je potřeba se uskrovnit. Psi mohou spát v pokojích, kde jsou k dispozici klece. Zejména štěňata a mladí psi musí být v klecích nebo mít vlastní přepravku. Nelze tolerovat škrábání na dveře, skákání na postele apod.  Také pokud je potřeba, aby spolu na pokoji bydleli cizí psi, je jejich zabezpečení v přepravce nutným opatřením. Na soustředění je možné přijet s více psy, pokud to kapacita střediska dovoluje. Na jednotlivý trénink ovšem smí psovod nastoupit pouze s jedním psem.

Sjíždíme se v pátek zhruba od 17 hodin. Kdo dokáže přijet brzy, má možnost nerušeného nácviku poslušnosti a překážek. V 19 – 20 hodin začíná první společný trénink. Ten pokaždé spočívá v tzv. „rozštěkání psů“, tedy v nácviku přímého označování v terénech sousedících s výcvikovým střediskem. Po něm následuje ve 21 hodin první porada, na které si upřesníme plán na víkend. Páteční rozjezd je důležitý zejména pro mladé psy, kteří se mohou aklimatizovat a nabudit pro práci na celé soustředění. V sobotu začínáme v 8,45 nástupem před střediskem. Probíhá obvykle krátká socializace psů, nácvik čtení čipů atd. Potom se rozdělíme do družstev a odjíždíme či odcházíme do domluveného terénu v sutině, ploše, k vodě apod.

Odpolední výcvik obvykle začíná v 15 hodin. Někdy je výrazně zkrácený, případně zahrnuje pouze poslušnost a po setmění následuje noční vyhledávání. V neděli pokračujeme dopoledne opět od 8,45 nástupem a dalším výcvikem podle stanoveného plánu. V poledne je aktivní část víkendového tréninku ukončena a odpoledne následuje další porada, při které každý účastník vyhodnotí práci svého psa a ostatní mu do toho zasahují svými postřehy, protože nikdo si záchranářského psa sám  nevycvičí a týmová práce je zde nutným předpokladem úspěchu.

V neděli odpoledne kolem 15. hodiny opouštíme výcvikové středisko a přemýšlíme, co budeme podnikat zase za měsíc.