Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 7. 2012

Český pohár ZTV

 

Letos měla naše brigáda za úkol uspořádat celosvazový závod v nejvyšším stupni národního zkušebního řádu v plošném vyhledávání.

Závod je popsán a vyhodnocen na stránkách SZBK,  tady bych především ráda poděkovala všem členům brigády, kteří pomohli při jeho organizaci.

 

V první řadě Jindrovi Pajerovi, který sehnal vhodnou plochu, domluvil se s jejími majiteli a  s mysliveckou jednotou, obstaral parkování a zázemí na místě speciálních cviků.

Ivan Klusáček a Alena Bartoňová byli vedoucími terénů a museli projít svůj prostor s každým závodníkem, který startoval.

 Figurovali Karolína Klusáčková, Radek Kučera, Lukáš Zavřel, Alena Kučerová, Dan Jančařík, Katka Jančaříková a Ilona Konrádová ( ta vydržela na všechny psy ve stejném úkrytu !).

Poslušnost měla na starosti Jitka Krupičková mladší. Výborný oběd nám uvařila Jitka Krupičková starší. Na místě terénů se o kantýnu postaral Vašek Hasnedl, který zároveň zapůjčil techniku k administrativním úkonům a vytiskl diplomy.

Všem těmto členům děkuji za pomoc, ochotu a dobrou náladu při celé akci.

 

A jen stručně k průběhu : Z 11 přihlášených závodníků nastoupilo 10. Začínalo se poslušností na Obalovně, následoval asi dvacetiminutový přejezd k prostoru terénů. První terén byl složitější a byli v něm 4 figuranti, z toho dva výškové úkryty. Druhý byl jednodušší, s jedním figurantem.

Přestože vše následovalo plynule za sebou, poslední závodník končil v terénu v pozdním odpoledni. Plocha byla velmi náročná, členitá a nepřehledná -  obsahovala malou část vysokého lesa s podrostem a větší část hustého smrčí, maliní, ostružiní, kopřiv, místy bažiny, vývraty atd. Pro organizátory byla ovšem zvolená výborně – byl to obdélníkový lesní „ostrov“ uprostřed polí, který rozdělovala napříč lesní cesta. Vyznačit terén bylo jednoduché a nikdo se nemohl ztratit.

Splnit požadavky zkoušky ZTV2 v tomto náročném prostředí dokázal jediný pes, a to Garp z Rohozenských bořin Jitky Dědinové. Kdo jsme mohli jeho práci sledovat alespoň sluchem z kraje terénu, tiše jsme záviděli. Tam, kde jiní psi pracovali celých 30 minut a přitom nestihli všechny najít, byl hotový během pár minut se čtyřmi figuranty. Ostatní psi pracovali podle svých možností a zkušeností.

Celostátní soutěž v plošném vyhledávání naše brigáda ve své historii pořádala podruhé – prvně to byl Bohemia cup FL před řadou let. Rádi jsme si prověřili, že dokážeme organizačně zvládnout akci na této úrovni.

                                                                                                                               I.B.

 

vsici.jpg

 

 

 

 

vitezka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

michal.jpg