Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěž o nejposlušnějšího psa ZBKV roku 2018

 

Na listopadové soustředění jsme připravili závod v poslušnosti. Je to často opomíjená disciplína záchranářských zkoušek a kupodivu často také limitující – stačí se podívat na výsledky svazových akcí. Značná část i velmi pokročilých psů a psovodů na poslušnostech pohoří.

Soutěžilo se ve cvicích podle NZŘ ve dvou oddílech. Jednak to byly překážky podle ZZP1 (resp.ZZP2) a jednak poslušnost podle ZZZ (resp. ZVP1).

V brigádě nemáme rozhodčího, proto tentokrát jako rozhodčí vystupovali všichni závodníci. Každý z dvanácti startujících si vylosoval tři porotce, kteří ho hodnotili. Díky tomu se všichni museli soustředit na provádění cviků jednoho každého účastníka a dobře nastudovat zkušební řád.

Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií – psi se složenou zkouškou maximálně prvního stupně si mohli zvolit z každé kategorie cviky, které jim nejlépe vyhovovaly. Pokročilí pak měli určených  pět cviků z každého oddílu.

Hodnocení z pochopitelných důvodů nebylo objektivní ani „spravedlivé“, ale o to v soutěži nešlo. Hlavním cílem bylo procvičit poslušnost, pročíst zkušební řád a hlídat sebe i ostatní, aby ho dodržovali.

Přesto na čelních místech závodu v kategorii pokročilých byli psi, kteří jsou nejpokročilejší, nejzkušenější a mají nejvyšší zkoušky. U začátečnické kategorie bylo pořadí překvapivější, ale tady zapracovalo i štěstí a také taktika závodníků.

Pro mě byli morálními vítězi závodu Marek a Bazi. Bazi byl do devíti let u majitelky, která ho vůbec necvičila, Marek ho dostal před 2 lety a dokázal s ním udělat veliké pokroky nejen v poslušnosti, ale i ve vyhledávání osob. V soutěži předvedli několik cviků prakticky bez chyby.

A pak že starého psa novým kouskům nenaučíš!

                                                                                             I.B.pict0979.jpg

 

pict0990.jpg

pict1029.jpg

pict1071.jpg