Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spaleniste zima 2016

Zimní tábor na Spáleništi 2016

Každý rok jezdíme v zimě na Spálko a je to pro nás nejlepší dovolená, kterou si zanícení psovodi a současně milovníci zimy a zimních sportů dovedou představit. Letos jsme sice plánovali zkoušky, ale nakonec na ně nedošlo. Před táborem nebyl nikde sníh a neměli jsme možnost tréninku. Nacvičit na zkoušky jen během tábora nám připadalo nedostatečné.

Spáleniště nás přivítalo krásně zasněžené. 1.na-zacatku-bylo-snehu-dost.jpg  

Od začátku našeho pobytu se ovšem stále oteplovalo a občas i pršelo, takže sníh rychle ubýval. Jako vždycky za budovou střediska sníh držel do poslední chvíle a tak jsme cvičili jako o závod. 

3.ilca-s-babu-u-srubu.jpg

Celkem nás bylo na Spáleništi 12, ale z toho jen 9 psovodů. Měli jsme dvě družstva a u každého se střídali figuranti navíc. Nejvíce a nejlépe figuroval Marek, který už s námi (a s dědou Vaškem Hasnedlem) jezdí několik let. Marek se nechal mnohokrát obětavě zahrabat do sněhu a prokázal takovou výdrž, že bychom mu všichni přáli, aby si co nejdříve mohl pořídit vlastního psa. Až to udělá, bude mít zkušenosti, které jiný musí sbírat s vlastním psem a často na úkor jeho pokroků.

Cvičili jsme jednak klasické lavinové práce, tedy figuranty zcela ukryté ve sněhu a současně s nimi vyhledávání ztracených předmětů s lidským pachem a jednak terénní vyhledávání, figuranty ukryté jen pod celtou nebo v nepřehledném prostoru, případně na stromě. 

19.anicka-se-taha-s-adamem.jpg

Jedno půldne jsme prověřili pětici našich nejlepších psovodů – plochařů, kterým jsme ukryli 4 figuranty v určeném prostoru o velikosti cca 10 ha. Prostor si museli sami rozvrhnout a prohledat. Ukázalo se, že samotné vyhledání bylo velmi rychlé. Nejvíce času bylo ztraceno při domlouvání a řešení situace. Na začátku celé akce jeden pes utekl z terénu za zvěří a než se ostatní dohodli, jak dál, uplynulo spousta času. Poslední figurant, Anička, byl dohledán až po 1,5 hodině, první tři během asi 20 minut od začátku „akce“. 

12.nejlepsi-druzstvo-zbk-vysocina.jpg

 

Předposlední den tábora jsme se rozhodli odejít do neznámého terénu dále od Spáleniště, vyzkoušet nové GPS navigace a v novém terénu si zacvičit.

16.polarni-vypravo-na-muj-povel.jpg

 

 

 Celá akce se postupně změnila v dlouhý výlet, někteří ho pak označili za hladový pochod. V půlce cesty jsme si zacvičili, ale pak jsme se rozhodli se ještě „trochu projít“.

20.psovodi-na-vylete.jpg

Jako obvykle jsme došli na Pasečnou (všechny cesty ze Spáleniště vedou na Pasečnou) a jako obvykle následoval únavný návrat po silnici. Celkový počet ušlých km cca 15….

22.malebna-skupinka-na-vylete--uz-temer-bez-snehu.jpg

Tentokrát bez bloudění, měli jsme přece GPS! 

23.boj-s-gps---1.jpg

Na své si přišli i lyžaři. Skiareál Lipno fungoval po celou dobu bez omezení, i když ke konci už bylo na sjezdovkách méně sněhu.

30.lyzarsky-areal-lipno.jpg

Běžkařům stačilo připnout lyže před budovou a vyrazit. Mezi jednotlivými akcemi jsme samozřejmě odpočívali.

29.poledni-klid.jpg

A večer tradičně jednak podrobné rozebírání výcviku, pokroku i chyb jednotlivých psů a potom volná zábava, hry – samozřejmě i nejzábavnější hra Aktivity – nejmilejší v naší brigádě.

Tábor měl tentokrát velmi příjemnou atmosféru, neměla bych asi jako výcvikářka zdůrazňovat, že chyběl stres ze zkoušek, ono to jistě bylo dáno i jinými příčinami.

                                                I.B.

https://zbkvysocina.estranky.cz/fotoalbum/spaleniste-zima-2016/